Hoe zag 2021 er uit voor het HAN Solarboat team?

16 januari

Het jaar begon met het plaatsen van de eerste onderdelen aan de binnenkant van de romp. In januari werden de eerste 3D geprinte onderdelen in de romp geplaatst om plaats te bieden aan de elektronica box.

22 januari

Na het bouwen van de romp werd het dek geplaatst. Het dek, wederom gemaakt van carbonvezel, krijgt de benodigde aandacht. Het dek krijgt het in de golven van Monaco zwaar te verduren. Schuren, plamuren, nog meer schuren en vervolgens voorzien we in januari het dek van de eerste laag coating.

4 februari

We hebben ook een smartphone app ontwikkeld die de elektrische gegevens uit de motor van de boot kan aflezen. Hiermee kan de piloot en het shoreteam zien hoe het gaat met de solarboat tijdens de race.

19 februari

De aandrijving wordt in elkaar gezet, de tandwielen worden in een vers laagje olie gezet. Alles voor minimale weerstand en maximale efficiency.

23 februari

De zonnepanelen arriveren uit Wuhan. De eerste productie na de lockdown. Nu is het een echte solarboat! We kunnen niet wachten om de eerste zonnestralen op te vangen.

24 maart

De laatste lootjes wat betreft de zonnepanelen, na plaatsing van de connectoren zijn de zonnepanelen klaar voor gebruik. De junction boxjes op de zonnepanelen worden gevuld met epoxy, hierdoor worden ze waterdicht.

31 maart

Achterin onze boot zit een grote, waterdichte box vol met elektronica, ook wel het kloppend hart van de boot; de electronics box. Eind maart wordt de accu in de box gemonteerd en is de box klaar voor gebruik!

7 april

Onze boot wordt voorzien van onze nieuwe huisstijl. Natuurlijk kunnen de logo’s van onze sponsoren niet ontbreken.

14 april

Een nieuwe boot, daarbij hoort ook een nieuwe huisstijl. Een nieuwe website, een nieuw logo én een andere kleur!

27 april

Op koningsdag is het zover, de allereerste testvaart met de nieuwe HAN Solarboat! Knikkende knietjes, maar wat zijn we blij om te zien dat de boot drijft, vaart en aan al onze verwachtingen voldoet. Na voorzichtige stapjes, gewoon vol vermogen na 15 minuten. Smiles all over.

29 april

Het stuur van de HAN Solarboat is klaar. Het was een uitdaging om een comfortabel en mooi stuur te ontwikkelen maar we zijn blij met het eindresultaat!

12 mei

De eerste aankondiging van de onthulling van de nieuwe HAN Solarboat gaan de deur uit. Op 1 juni zullen we de boot via een livestream onthullen. We gaan dus hard aan de slag met de voorbereidingen.

19 mei

De nieuwe teamkleding van het HAN Solarboat team is binnen! We ontvangen nieuwe jassen, T-shirts en zonnebrillen. En natuurlijk kunnen anno 2021 mondkapjes in onze huisstijl niet ontbreken.

1 juni

Op 1 juni om 20.00 uur is het zover, we laten de HAN Solarboat zien aan het grote publiek. Met een geslaagde uitzending van ruim 45 minuten vertellen we over het ontstaan, de ontwikkelingen en onze doelen voor deze zomer. Bekijk hier de onthulling!

9 juni

De eerste vlucht van de gloednieuwe HAN Solarboat op draagvleugels. Door deze draagvleugels heeft de boot minder weerstand en kan het vermogen beter benut worden voor het bereiken van meer snelheid en grotere afstanden. Het geeft een enorme boost om onze boot te zien vliegen!

30 juni

De laatste aanpassingen voor de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. Per week zijn we twee keer aan de waterkant te vinden, waardoor we weten welke puntjes nog verbeterd moeten worden. De lokale Chinees en pizzeria doen goede zaken.

1 juli

De laatste testvaart op de Oude IJssel in Doesburg! Nu wordt het echt spannend…… Nog 4 dagen tot ons vertrek naar Yacht Club De Monaco voor de Solar & Energy Boat Challenge!

5 juli

Nadat we allemaal negatief getest zijn op corona, reizen we met een bus af naar Yacht Club de Monaco voor de Solar & Energy Boat Challenge. Nog 1.300 km te gaan! Bekijk hier het evenement.

6 juli

We zijn gearriveerd bij Yacht Club De Monaco! We plaatsen alle onderdelen weer in de boot om ons gereed te maken voor de technische keuring.

7 juli

Met vlag en wimpel zijn we als eerste team door de technische keuring heen gerold! De grondige voorbereiding werpt haar eerste vruchten af.  Dat zorgt ervoor dat we ons boot nog even goed kunnen testen op zee.

9 juli

Wat een hoge golven! Wat een omstandigheden! Maar we trotseren met hoge snelheden de golven en behalen een derde plek in de Fleet Race! Tevreden met het resultaat! Het ging niet vanzelf, elke avond tot de late uurtjes voeren we updates door aan de boot. Vanuit Nederland wordt er zelfs nieuwe software geschreven die ’s nachts nog geïmplementeerd wordt. Teamwork!

10 juli

Nadat we ook een derde plek behalen in de slalom races, winnen we de een-tegen-een race van TU Delft. Een verdienen we met onze nieuwe boot een derde plek! Trots!

18 september

Heerlijk dagje demo varen bij Young Solar Challenge in Grou met Sunflare Solarteam en Clafis Victron Energy Solar Boat Team! Enorm leuk om de nieuwe generatie solarboat racers te inspireren.

21 september

Innoveren, daar houden wij van.  In september plaatsen wij de eerste uit metaal 3D-geprinte onderdelen in onze HAN Solarboat.

1 oktober

Onze boot lag deze keer niet in het water, maar stond te pronken in de Eusebiuskerk in Arnhem, bij de expo van de ‘Innovatiefste Student van Nederland 2021’. De mooiste dame van het bal, aldus velen.

7 oktober

We zijn weer in het water te vinden, dit keer met nieuwe struts. We testen onze boot uitvoerig, met als doel om de boot nog efficiënter boven het water te laten vliegen.

17 november

De nieuwe HAN Solarboat is voor het eerst te zien in onze eigen IIME-Solarboat ruimte op de HAN in Arnhem. Ter gelegenheid van de open dagen, inspireren we toekomstige studenten en natuurlijk de ouders ook een beetje.

22 november

Het eerste onderdeel van de HAN Solarboat dat is gesneden met de nieuwe waterstraalsnijmachine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met deze machine kunnen we nog sneller updates doorvoeren aan de boot.

26 november

Het eerste onderdeel van de HAN Solarboat dat is geprint met een SLS-printer.  De ‘hak’ die de verbinding maakt met onze achtervleugel wordt hiermee stijver en lichter verbonden met onze aandrijving.

1 december

We solderen onze nieuwe PCB’s die via Bluetooth Low Energy data naar onze zelf ontwikkelde smartphone app sturen. De app heeft ondertussen haar derde update ontvangen en is flink uitgebreid sinds de ingebruikname in april 2021.

15 december

Onze laatste testvaart van het jaar, na het verliezen van onze achtervleugel tijdens de vorige testvaart hebben we een aantal upgrades gedaan aan het draagvleugelsysteem. Nieuwe stangkoppen, een aantal nieuwe 3D-geprinte onderdelen en een uiteraard een nieuwe achtervleugel. Zo gaan we vliegend 2022 in!

Vooruitblik naar 2022

2022 belooft een prachtig jaar te worden. Met alle nieuwe upgrades die we in het afgelopen jaar gedaan hebben zullen we in 2022 weer deelnemen aan diverse races en wedstrijden. Onze competitie weet niet wat ze overkomt! Naast races zullen we ook weer te vinden zijn op verschillende events en open dagen en zullen we natuurlijk onze solarboat blijven door ontwikkelen. Al met al gaan we dus ook van 2022 weer een top jaar maken.