Monaco Solar Energy Boat Challenge in alternatieve vorm

Afgelopen week hebben wij deelgenomen aan de 7e (online) editie van de prestigieuze Monaco Solar Energy Boat Challenge in de categorie Spirit Prize. Dit is een categorie waarin de originaliteit en het enthousiasme van de deelnemers is beoordeeld op basis van video’s van de studententeams van 1 minuut en 20 seconden.

In de categorie Spirit Prize konden de 11 sterke internationale deelnemers (Team Emden, Uniboat, Tecnico Solar Class, TU Delft, Tecnico Energy Class, Sailing Tigers, Hydros Team UI, Hydrometra, BME Solar Boat Team, AGH Solar Boat Team en natuurlijk het HAN Solarboat Team) het teamwerk, de boot, de ontwikkelingen en de technische werkzaamheden van de afgelopen maanden laten zien.

Nadat de officiële race op de wateren van Monaco was geannuleerd, vanwege de corona-maatregelen, kregen de studententeams de vraag om mee te doen aan deze online awards. Leonie Dijkhofmanager bij IIME en drijfveer achter de HAN Solarboat, vertelt dat zij bewust hebben gekozen om alleen deel te nemen aan de Spirit Prize. “Wij vinden ons team uniek door de koppelingen met verschillende onderwijsinstellingen.” De Eco Conception Prize en de Innovation Prize waren de andere categorieën.

Bekijk hier de video die het HAN Solarboat team ingezonden heeft:

TU Delft wint

Hoewel het internationale zonneboten event deze keer door de corona-maatregelen niet live op de wateren van Monaco kon worden gehouden, was er wel een online prijsuitreiking. Want de vele (inter)nationale solarboat teams hebben, ondanks de coronatijd, toch flink aan hun zonneboten kunnen werken en verschillende verbeteringen toegepast. Genoeg reden om op basis van die verbeteringen toch een prijsuitreiking te organiseren via een ZOOM-live-uitzending. Op 8 juli volgende deze online prijsuitreiking. TU Delft solarboat team is uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar. Geweldig, toch een winnend team uit Nederland! Bekijk de video van de solarboat TU Delft

Wie werken mee aan de HAN Solarboat?

De HAN Solarboat is niet meer alleen een aangelegenheid van de HAN. Inmiddels doen ook studenten van andere hogescholen en scholen uit het voortgezet onderwijs mee (Saxion, Inholland, Technasium Almende College, Graafschap College en Hochschule Rhein-Waal) Zij werken aan een nieuwe zonneboot, die in 2021 gepresenteerd zal worden. Door verschillende studenten van hogescholen mee te laten doen, kun je nog beter van elkaar leren en kennisdelen. Dit alles onder support van Leonie van IIME en onder bezielende leiding van de coaches Martijn en Jurian van QConcepts!

Studenten HAN Werktuigbouwkunde

De enige voltijdstudent van de HAN die vanaf januari 2020 stage liep bij de nieuwe HAN Solarboat is Sander, student Werktuigbouwkunde. Hij heeft zich de afgelopen 20 weken bezig gehouden met het herontwerpen van de achterstrut van de solarboat. Eind juni heeft hij afstudeerscriptie over de solarboat met succes verdedigd en is nu afgestudeerd. Gefeliciteerd Sander!

Op dinsdagavond, de solarboat klusavond, waren ook Max, Rene en Elon actie; allemaal studenten HAN Werktuigbouwkunde. Max, een vriend van Sander, is nu ook afgestudeerd. René en Elon hebben besloten om de aankomende periode stage te lopen bij het HAN Solarboat team. Overigens zijn alle mannen op dinsdagavond nog steeds in de werkplaats te vinden om de boot vaarklaar te maken voor in het komende seizoen!

Bron: Blog HAN Studeer Techniek