HAN Solarboatteam klaar voor de races!

Afgelopen maandag is het HAN Solarboatteam vertrokken naar Monaco voor de Monaco Energy Boat Challenge. De reis verliep voorspoedig en het team kwam volgens planning aan in Bollène. Daar was het even uitzoeken hoe het hek van het hotel open kon, maar daarna kon het team opgelucht gaan slapen. Na een korte nacht zat het team al voor acht uur weer in de auto om de reis te vervolgen naar Yacht Club de Monaco.

Uiteraard was het erg druk toen het team aankwam in Monaco. De boot nam soepel de haarspeldbochtjes door de smalle straten vol met dure auto’s. Zo stond het team rond het middaguur de boot al weer op te tuigen voor de technische keuring.

De technische keuring was vrij eenvoudig omdat de boot dit seizoen al technisch gekeurd was bij het NK Zonnebootrace. Zo werden de veiligheidsmiddelen gecontroleerd, de waterpomp getest en werd er een brandje geblust. De boot was prima in orde dus aan het einde van de middag werd de boot in het zonnetje gezet om weer op te laden.

Woensdagochtend was het team ook weer vroeg op. Jurian en Martijn werden namelijk opgehaald op het vliegveld van Nice. Terwijl Harm met de bus onderweg was naar het vliegveld maakte de rest van het team de boot alvast klaar voor de eerste testvaart op zee.

Gedurende de dag zijn er diverse vleugelconfiguraties getest en gevalideerd. Onze ‘oude’ vleugels bleken het beste te werken op de golven. Alhoewel het foilen goed ging, was er wel een probleem met de motorcontroller. Die wordt op dit moment zo warm dat de boot uitgeschakeld wordt. We gaan met de minimale middelen die we hebben kijken of deze problemen nog opgelost kunnen worden. De dag sloten we af met een kiekje op onze klompen tijdens de openingsceremonie.

Vandaag zullen we om 14:00 in de haven varen voor de parade en om 14:30 uur start de kwalificatieronde. Deze kwalificatieronde bepaalt de startpositie van de Championship race die zaterdag gepland staat. Alle races zijn live te volgen via YouTube. Bekijk ons andere nieuwsbericht over de planning en de linkjes naar de livestream.