Alles over de HAN Solarboat

Enthousiaste studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen werken samen aan de HAN Solarboat die op zonne-energie vaart, genaamd de Photon. Zij werken niet alleen aan het ontwikkelen van de prototypes maar nemen ook deel aan nationale én internationale races. Meehelpen aan de HAN Solarboat? Dat kan! Er is altijd plek voor gemotiveerde mensen in het raceteam. Ook bieden wij stageplekken aan en de mogelijkheid om vanuit school projecten uit te voeren.

Onze corporate story

Visie: Wij willen duurzaamheid attractief maken

Met ons team willen wij meedraaien en bijdragen aan een wereld waarin groen zijn attractief is voor zowel jongeren als ouderen. Wij willen dit laten zien door duurzaamheid in een sportieve jas te steken in de vorm van de HAN Solarboat.

Missie: samenwerken is de key tot succes

Als HAN Solarboat team representeren wij duurzaamheid in de watersport. Wij blijven innoveren om op die manier zo duurzaam en snel mogelijk de finish te behalen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het van belang om zo`n wens samen te verwezenlijken. Juist de combinatie van verschillende vakgebieden binnen een team maken dit mogelijk volgens ons.

Mijlpijlen

2013 – Start van de bouw van de HAN Solarboat
2014 – Meerdere podiumplaatsen behaald, nationale als internationale races
2015 – Opnieuw podiumplaatsen behaald bij nationale races
2016 – Het snelheidsrecord is gelegd op 27,6 km/u
2017 – Elektronica wordt geplaatst in modulaire bakken
2018 – Internationaal team gecreëerd & draagvleugels monteren onder de boot
2019 – Flexibele lichtgewicht zonnepanelen gebruiken
2020 – Podiumplaats in Monaco met draagvleugels en nieuwe panelen.

Drie samenhangende factoren

De drie factoren die ervoor zorgen dat dit project tot successen leidt werken samen in een driehoeksverhouding. Deze factoren zijn: het team, de sponsoren en het onderwijs. De sponsoren zorgen ervoor dat het team de benodigde onderdelen/financiering voor elkaar krijgt om te kunnen innoveren. Het team heeft een nauwe band met het onderwijs voor de werving van leden en kennis.

De Photon

Benieuwd naar de snelheid van de HAN Solarboat? Of hoeveel kilometer de boot kan afleggen? Klik op de verschillende hotspots in de foto hieronder voor de specificaties.

1
2
3
4
5
1

Formaat

De boot is 6m lang en 1,80m breed.

2

Gewicht

De boot weegt, inclusief bestuurder, zo’n 200kg.

Maar 27kg hiervan is de gehele romp!

Om dit even in contrast te plaatsen: de bestuurder weegt zo’n 60 tot 70kg en de zonnepanelen wegen 4 x 15kg (60kg)!

3

Piloot

De piloot moet een reddingsvest dragen. Deze kan via een koord handmatig door de piloot opgeblazen worden; het moet natuurlijk niet zo zijn dat het vest bij een spatje water al wordt geactiveerd.

Verder moet de piloot in het bezit zijn van een vaarbewijs.

4

Zonnepanelen

De zonnepanelen leveren 1000W aan stroom.

5

Snelheid

De topsnelheid van de boot is 30 km/u.