Leerlingen bouwen eigen solarboat: ‘Hopelijk zinkt-ie niet’

Omroep Gelderland
Eerst bouwen, dan racen. Leerlingen van het Liemers College in Zevenaar doen mee aan de Young Solar Challenge Solarboat. Ze zetten met hulp van ervaringsdeskundigen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen een eigen solarboat in elkaar en gaan daar vervolgens mee racen op de Friese meren. Het is een project om middelbare scholieren enthousiast te maken voor techniek.
Het begon met een houten bouwpakket, maar inmiddels ligt er een heuse boot in één van de technieklokalen op de hogeschool in Arnhem. In totaal tien leerlingen van het Liemers College zijn uitgekozen om mee te doen aan het project. Vidal Lub is de oudste en mag straks als ‘piloot’ op de boot de race doen: “Ik ben dan net 16 jaar, dus daarom mag ik dat doen. Supergaaf.” Maar tot die tijd moet er nog wel een boel gebeuren. “Het is een flinke klus, we moeten ook alle elektriciteit zelf doen. En we moeten natuurlijk niet zinken straks”, lacht hij.

Warm maken voor techniek

Vidal en de overige leerlingen krijgen onder andere uitleg van student Werktuigbouwkunde René Harlaar, die meegebouwd heeft aan de boot van de HAN. “Daarmee zijn we afgelopen zomer derde geworden in Monaco, daar ben ik wel trots op.” De boot van de scholieren wordt dan wel van ander materiaal gemaakt, maar het doel is hetzelfde: een mooie, snelle boot op zonne-energie maken waarmee ze straks de races kunnen winnen. “Het is een fijne groep. De één vindt ontwerpen leuk, de ander werkt liever met zijn handen, het is een goede combi. ” Ook docent Martijn van der Last van het Liemers College ziet gemotiveerde leerlingen. “Daar zijn ze ook op uitgezocht. Ze moesten een soort sollicitatie doen. Het kost namelijk veel tijd en inzet, ook in de weekenden.”

Vieze handen

Stiekem is het doel ook om de middelbare scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding. “Daar is enorm veel vraag naar en dat wordt door de hele energietransitie denk ik alleen nog maar meer”, aldus Van der Last. “Het beeld dat je er altijd vieze handen van krijgt, is echt achterhaald. Er zijn juist mensen nodig op allerlei niveaus.”
De leerlingen hoeven hier voorlopig nog geen keuze over te maken, voor de meesten is het eindexamen nog ver weg. Zij hebben nu andere prioriteiten: een solarboat bouwen die niet zinkt. Eind mei moet de boot op zonne-energie klaar zijn en in het Friese Akkrum strijden tegen de boten van andere scholieren.