Succesvolle HAN Solarboat uit Doetinchem viert tiende verjaardag

Al tien jaar lang doet een team studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en medewerkers van Qconcepts met een Doetinchemse zonneboot bijna elke editie mee aan de Energy Boat Challenge in het Prinsendom Monaco. De duurzame techniek die ze daarbij gebruiken is in die periode enorm ontwikkeld. Om stil te staan bij het jubileum is het vrijdag een groot feest bij ontwikkelaar Qconcepts.

“Het is ook leuk om mensen van vroeger te spreken over waar we nu staan als zonnebootteam”, vertelt teamleider Leonie Dijkhof, die al sinds 2014 betrokken is bij het team. De boot wordt elk jaar door HAN-studenten in samenwerking met het Doetinchemse bedrijf geperfectioneerd, waarna in Monaco de belangrijkste test volgt met een serie wedstrijden. Vorig jaar haalden de Nederlandse studenten zelfs een podiumplek, maar dat is niet vanzelfsprekend. “De concurrentie is erg groot”, zegt teamlid Harm Ruigrok. “In Nederland hebben we al een stuk of elf zonneboot-teams. En dan al helemaal de internationale competitie.”

De studenten die bij het team zitten veranderen elk jaar, maar Leonie Dijkhof is er al sinds 2014 bij. Ze neemt de schroef als voorbeeld om te laten zien wat er is veranderd in de loop der jaren. “De eerste schroef was nog vrij groot en zwaar”, vertelt de teamleider. “Daarna gingen we over naar een tweebladschroef, die al een stuk lichter was. Tegenwoordig hebben we een contraroterende schroef. Dat gewichtsverschil is echt enorm… Wat ik zelf ook een mooie innovatie vind is het 3D printen. Toen ik hier kwam, zat er geen geprint onderdeel in de boot. Nu zit de hele boot er vol mee.”

Exclusief feestje

Vrijdag viert het team het tienjarig jubileum met een exclusief feest voor negentig mensen bij het Doetinchemse bedrijf. Daarna kan de focus weer op de boot die juli volgend jaar in Monaco moet strijden om de eerste plek. “We kunnen nog een stukje sneller, we krijgen misschien een andere aandrijving”, zegt Dijkhof over eventuele verbeteringen. “We zullen zeker niet stilzetten. Ondanks dat de tweede plek hebben behaald, wachten we nog steeds op de eerste plek.”