Achterhoekse Solarboat wordt tweede tijdens WK in Monaco

Het HAN Solarboatteam heeft tijdens de tiende editie van de internationale Energy Boat Challenge van Yacht Club Monaco een tweede plek bemachtigd. Met het innoverende design en Doetinchemmer Klaasjan Wagenaar aan het stuur won het team op alle drie de onderdelen zilver.

De HAN Solarboat nam het op tegen teams vanuit de hele wereld, waaronder Polen, Turkije en Amerika. Vrijdag begon het raceweekend met de endurance-race. De race, die normaal vier uur duurt, werd na twee uur gestaakt wegens te harde wind. “De laatste ronde was echt een overlevingsronde, gezien de heftige golven”, vertelt teamleider Leonie Dijkhof. Op zaterdag werden zowel de slalomrace als de sprintwedstrijd gevaren. “In de ochtend waren we slechts 0,78 seconden langzamer dan regerend wereldkampioen Sunflare Solarteam uit Drachten, waardoor we net de overwinning misten”, aldus Dijkhof over de slalomrace. “Maar we hebben alles gegeven en zijn ontzettend trots op onze prestatie.”

Tijdens de Championship race nam de Achterhoekse Solarboat het eerst op tegen Solar Boat Twente. Dijkhof: “Met een adembenemende race wist onze piloot overtuigend te winnen.” Dankzij die winst mocht de Solarboat het opnemen tegen Sunflare Solarteam, die tot op dat moment alle onderdelen hadden gewonnen. “Klaasjan vloog als een racemonster over het water. We behaalden zelfs een overwinning in een van de best-of-three races tegen de uiteindelijke winnaar”, vertelt Leonie trots.

Bron: Regio 8