Zilver voor Achterhoekse zonneboot in Monaco: ‘Wij zijn de morele winnaars’

Het team met studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en medewerkers van het Doetinchemse QConcepts is met een zilveren plak teruggekeerd naar de Achterhoek. Die werd behaald bij de Monaco Energy Boat Challenge, een race met zonneboten in het vorstendom aan de Middellandse Zee.

Dat is meer dan verwacht, zegt teammanager Leonie Dijkhof (30). ,,Vooraf hadden we gehoopt op een podiumplek. Maar dat we zó dicht tegen de eerste plaats aan zouden liggen, is boven verwachting”, zegt de Zutphense, die in het dagelijks leven werkt bij het ingenieursbureau QConcepts in Doetinchem.

Dat bedrijf bouwde de boot met een team van voornamelijk Achterhoekse studenten van de HAN. De boot werd bestuurd door Klaasjan Wagenaar (21) uit Doetinchem. Hij werd als piloot gekozen omdat hij de lichtste van het stel is. De door zonne-energie aangedreven – geleverd via accu’s – boot hoeft dan minder gewicht te dragen.

Morele winnaar

Het Gelderse team eindigde achter het zonnebootteam uit Drachten, de topfavoriet, en voelt zich de morele winnaar. ,,Wij zaten héél dichtbij”, zegt Dijkhof. ,,Bij de slalom waren we maar 0,78 seconden langzamer en van de drie races tegen elkaar in de Championship Race, wonnen wij er één.”

Behalve Dijkhof en Wagenaar bestond het team in Monaco uit de HAN-studenten Rene Harlaar (25), Yosri Tielbeke (20) en Junn Speet (21) en Harm Ruigrok (24, oud-stagiair QConcepts). In Nederland werkten Martijn Groot Jebbink (28) en Jurian Rademaker (42) van QConcepts mee.

Het team is inmiddels vanuit Monaco teruggekeerd in Doetinchem. Daar werd de boot grondig schoongemaakt, om die na de vakantie verder te ontwikkelen voor de race volgend jaar. Dijkhof: ,,Nu is het eerst even uitrusten en bijkomen. Maar in augustus begint het al wel weer te kriebelen en gaan we volop aan de slag met verbeteringen voor volgens jaar.”

Bron: de Gelderlander