Eerste etappes Elfstedentocht afgelegd

Het Young HAN Solarboatteam heeft de eerste etappes van The Ultimate Solar Boat Challenge, de Elfstedentocht voor zonneboten, volbracht.

Etappe Leeuwarden – Sloten

Op vrijdag 10 juni stond het team aan de start in Leeuwarden. Net zoals de echte Elfstedentocht op de schaats, startte de wedstrijd met het ‘klunen. Teamlid Marten vertrok hardlopend vanaf de Elfstedenhal naar de start in de Swettehaven. Daar tikte Marten de zonneboot met piloot Vidal aan, waarna Vidal met de boot vertrok richting Sneek. Het was behoorlijk bewolkt, dus er moest zuinig gevaren worden om de finishlijn te behalen. Vanuit de camping in Sloten stond het strategie team met de zonneboot in contact om aan te geven hoe hard er gevaren kon worden. Ondertussen reed de volgauto de route af om een oogje in het zeil te houden bij de piloot en zonneboot. Door de hoge golfslag op het Slotermeer werd de route ingekort tot Woudsend. De zonneboot had daardoor nog voldoende capaciteit om nog even voluit naar de finish te varen. Zo scheurde Vidal over de finish in Workum. Dat de weersomstandigheden zwaar waren, bleek uit het feit dat twee boten niet konden finishen. In de avond kwam de uitslag, het team is op de 11e plaats geëindigd, uit een deelnemersveld van 27 boten. Het team kwam erachter dat zij het referentiepunt van de neutralisatiefase in Sneek verkeerd hadden, waardoor de boot te lang in Sneek verbleef. Dat leverde de benodigde strafpunten op. Dat zette het team op scherp, op naar de volgende etappe.

Etappe Sloten – Workum

Op zaterdag was een gedeelte van het team al vroeg op! Om 06:00 zaten twee teamleden al naast de boot, om te zorgen dat het team met een volgeladen accu aan de start kon verschijnen. Vanwege de golfslag op het Slotermeer werd er gestart in een colonne tot in Balk. Pilote Nikki voer daarna door de Luts, een mooi begroeid kanaaltje. Vervolgens kwam Nikki in wat onstuimiger weer, maar dat deerde haar niet. Het strategieteam had moeite om in verbinding te blijven met de zonneboot, maar Nikki finishte wel in Workum. Dat het geen eenvoudige tocht was, bleek uit het feit dat maar liefst zes boten de finish niet haalden. Het team staat nu op een verdienstelijke 15e plaats in het totaalklassement.

Vervolg Elfstedentocht

Het team heeft nu nog een ruime week om de boot weer gereed te maken voor het vervolg van de Elfstedentocht. Op donderdag 23 juni zal het team de route van de Elfstedentocht weer vervolgen met een tocht naar Franker. Op donderdag 24 juni vaart het team naar Dokkum en op zaterdag 25 juni zal het team aankomen in Leeuwarden. Wil je dit niet missen? Kom ons dan aanmoedigen of volg ons online via eStela via deze pagina.