NK Zonnebootrace

Teamfoto

Het NK Zonnebootrace is door het HAN Solarboatteam afgesloten met een tweede plek op de sprint. Nadat het team tijdens de endurance geplaagd werd door gebrek aan zon en veel wind, kon het team toch trots terugkijken op een geslaagd NK Zonnebootrace. Het Young Solarboatteam voer ook voor het eerst en straalde in het Jeugdjournaal. We vatten het raceweekend graag even voor je samen.

Endurance

Op vrijdag werd de Endurace route van 52 km verlegd vanwege hevige wind. De beoogde strategie, foilen en bijladen, bleek niet te passen bij het bewolkte weer in Friesland. Het team legde de bovenste lus van de route foilend af en kwam zo als tweede aan in Akkrum. Daar was het echter noodzakelijk om volgens de vooraf gekozen strategie de accu weer bij te laden en besloot het team daarvoor stil te gaan liggen. Dat pakte niet lekker uit omdat er veel bewolking was. Daarmee kon de accu onvoldoende bijladen om de boot op vleugels te brengen. Al dobberend kwam de boot met een mopperende piloot over de finish. Vanuit een afgesloten ‘headquarters’ tent waren ook de nodige woorden te horen. ‘Gegokt en verloren’ was de beknopte conclusie van de dag. Gelukkig geen schade aan de boot. De Duitse deelnemer uit Emden kwam er minder goed vanaf. De wind pakte de boot en smeet deze op kop. Met hulp van de hulpdiensten is deze boot terug gebracht naar het paddock. De piloot is er zonder kleerscheuren van af gekomen. Dit laat maar zien hoe uitdagend de omstandigheden waren. Het team heeft daarna uitgebreid genoten van alle gezelligheid op de camping.

Rondje Akkrum

Het Rondje Akkrum wordt traditioneel afgetrapt met een korte hardlooproute. Renner Rick liet z’n hielen zien aan de andere lopers en snelde naar de boot, waardoor de HAN Solarboat als eerste weg was. Piloot Mitchel gaf flink gas en vloog op de draagvleugels door de kanalen van Akkrum, een prachtig gezicht. Echter werd er al snel een pitstop gepland omdat er veel rommel in de aandrijving was beland. Het team liet zich niet kennen en haalde het maximale uit de boot en sloot het Rondje Akkrum tevreden af.

Sprint

Na het Rondje Akkrum werd de boot weer snel in de zon gelegd om zodoende de accu weer op te laden voor de sprint. Vol gas vloog de HAN Solarboat door de kanalen van Akkrum, waarmee een mooie tweede plek werd verdiend! Dat bevestigde nogmaals de potentie van de boot.

Young Solarboat

Het Young HAN Solarboatteam stond voor het eerst aan de start van een raceweekend. Nadat Marten snel het hardloopparcours aflegde, scheurde Vidal door de kanalen van Akkrum. De teamleden juichten vanaf de kant Vidal toe en genoten van alle mooie inhaalacties. Uiteindelijk behaalde het team een mooie 3e plek in de endurance. Het weekend werd afgesloten met een sprint en zo belande het team op een mooie 8e plek in het klassement. In de avond kon het team nog een keertje genieten van de dag, omdat het Jeugdjournaal verslag had gedaan.

Vervolg raceseizoen

Beide teams kijken terug op een geslaagd weekend! Nu zullen de teams toewerken aan de volgende races. Het Young Solarboatteam zal in juni de Ultimate Solar Boat Challenge afleggen, de Elfstedentocht voor zonneboten. Het HAN Solarboat team werkt toe naar de Monaco Energy Boat Challenge, dat begin juli plaatsvindt in Monaco.