De eerste ‘vlucht’ op draagvleugels is een feit

Afgelopen zaterdag bereikte het team rond de HAN Solarboat op de Oude IJssel in Doetinchem een mijlpaal – de zonaangedreven boot maakte haar eerste vlucht op draagvleugels. De vleugels die onder de waterlijn aan de boot vastzitten, verminderen de weerstand van het water en zorgen zo voor een hogere snelheid en lager stroomverbruik. De ontwikkeling zal gaan bijdragen aan een competitievere boot in de aanstaande races.

“Ja, ik vlieg!”

Het varen met draagvleugels, het ‘foilen’, is een uitdagende onderneming. De snelheden zijn hoger, wat voor uitdagingen zorgt in de bootconstructie en bij de piloot. Het team zal stap voor stap de tests doorlopen om te komen tot een betrouwbare en veilige opstelling. De eerste vlucht is een flinke meevaller voor het team. Piloot Jorrit schreeuwde na zijn eerste de eerste keer opstijgen verrast: “Ja, ik vlieg!”.

Draagvleugels

De draagvleugels zijn door sponsor QConcepts gebouwd. Het gebruikte systeem kenmerkt zich door de naar buiten gekeerde vleugels, die geen actieve verstelling en geen elektronische aansturing vereisen. Dit systeem werd eerder al met succes toegepast bij de revolutionaire eenpersoons zeilboot Flo1. De technologie is een primeur voor een zonaangedreven elektrische boot.

Monaco

De ontwikkeling leidt tot positieve energie, die het team meeneemt naar de eerstvolgende race in Monaco. De Solar & Energy Boat Challenge Het evenement wordt voor de vijfde keer georganiseerd door de jachtclub van Monaco. Het doel van de organisatie is om een nieuwe generatie engineers ervaring laten opdoen met duurzaam vervoer over het water. De HAN Solarboat is er vanaf het begin bij geweest en zal ook deze editie niet ontbreken. Op 10 juli reist het team af naar Monaco, voor de race die plaatsvindt van 12 tot en met 14 juli.