Enerverend NK voor HAN Solarboat

Afgelopen weekend (10 en 11 mei 2024) vond het NK Zonnebootrace plaats in Akkrum. Voor het team van de HAN Solarboat de eerste serieuze test op weg naar de Energy Boat Challenge in Monaco die begin juli zal plaatsvinden. Het werd een enerverend weekend, met een lange endurance race op vrijdag, een crash tijdens het rondje Akkrum op zaterdag en vervolgens een overwinning in de sprint later die dag.

Op donderdag 9 mei vertrok het team van de HAN Solarboat naar Akkrum. Het team, onder leiding van Leonie Dijkhof, bestond uit Harm Ruigrok, Yosri Tielbeke, Joris Bol en Jeffrey Wassink. Op zaterdag voegde oud-teamlid en piloot Mitchell Kraai zich bij het team. Vooraf was afgesproken dat hij de boot tijdens de sprintrace op zaterdagmiddag zou besturen.

Chaos voor en na rondje Akkrum

De endurance race was een goede test, maar de boot verbruikte meer energie dan gewenst. Ter plaatse onderzoek wees uit dat de oorzaak in de aandrijving lag. Het team haalde daarom op zaterdagochtend, een uur voor aanvang van rondje Akkrum, de hele aandrijving uit elkaar en zette deze weer in elkaar. De boot was gelukkig op tijd gereed voor de start van het rondje Akkrum. Na een goede start, waarbij Yosri een sprint trok en Joris een stuk zwom, vertrok Leonie als vierde van de twaalf teams. Tegen het einde van de race bleek de boot nog reserves te hebben, waardoor de snelheid werd opgevoerd naar ruim 30 kilometer per uur. Helaas ging het mis toen een van de vleugels het water raakte en het stuur omsloeg. De boot crashte tegen een opblaasbare boot aan de kant. Gelukkig bleven de piloot en de boot redelijk ongedeerd. Een rode vlag betekende het einde van het rondje Akkrum.

Sprint

Na de crash werd de schade snel gerepareerd. De neus van de boot werd met ducttape gerepareerd en de voelers voor de draagvleugels werden opnieuw afgesteld. Ook werd de stoel van de piloot opnieuw vastgezet, aangezien deze bij de crash los was geschoten. De boot was weer gereed voor de sprint. Tijdens de sprint werd de boot bestuurd door Mitchell, de piloot van twee jaar geleden. Hij slaagde erin om de boot als snelste over de finish te brengen, een knappe prestatie na de crash eerder die dag.

Bouke Froentjes Bokaal

Hoewel de overwinning in de sprint niet genoeg was voor een topklassering in het eindklassement, gezien de straf die werd opgelegd vanwege de veroorzaakte rode vlag, ontving het team wel de Bouke Froentjes Bokaal tijdens de prijsuitreiking. Deze prijs wordt uitgereikt aan het team met de meest bijzondere prestatie tijdens het NK Zonnebootrace, ter nagedachtenis aan Bouke Froentjes. Een verdiende beloning voor het harde werk van het team van de HAN Solarboat dit weekend.

Het afgelopen weekend was een ultieme test voor zowel de boot als het team. We hebben veel geleerd en hard gewerkt, maar ook genoten. Dat vormt de beste basis voor succes in Monaco.

Leonie

Monaco Energy Boat Challenge

Al met al was het NK Zonnebootrace een goede voorbereiding voor het team op de races in Monaco van 6 tot en met 10 juli. Zowel de boot als het team zijn dit weekend maximaal getest en hebben zich goed staande gehouden. De komende vijf weken zal het team nog hard werken aan de laatste verbeterpunten, waarna ze zich zullen klaarmaken voor de golven van de Middellandse Zee.