Leerlingen schleutelen tijdens lestijd aan solarboat

Onder schooltijd een boot in elkaar zetten, dat kan een klein clubje scholieren van het Candea College in Duiven. Zij maken de Young Solar Boat, en gaan dit jaar tijdens de Young Solar Challenge de strijd aan met verschillende jongeren uit Nederland. Het clubje is elke donderdag in de HAN druk aan het klussen.

De leerlingen, die aan het werk zijn aan de boot, zijn speciaal geselecteerd voor deze klus, “We moesten een keuze maken, want niet iedereen kan meehelpen,” vertelt Leonie Dijkhof, de coördinator van het team. Zij heeft samen met de docenten van het Candea College gekeken wie daar geschikt voor zouden zijn. “En daar zijn deze toppers uit gekomen.”

Young Solar is een initiatief dat is ontstaan om jongeren tussen de 14 en 17 jaar op een leuke en interactieve manier in contact te brengen met techniek, innovatie en duurzaamheid.

Op deze manier hoopt de HAN de leerlingen te enthousiasmeren voor de techniek. “Wij hebben de faciliteiten en de kennis om de boot zo mooi mogelijk te maken,” legt Dijkhof uit. De HAN heeft ervaring met het bouwen van zo’n boot. Zij zijn met hun eigen studenten in Monaco geweest voor de Monaco Energy Boat Challenge. “Die boot was alleen iets groter en met het bouwen konden we iets innovatiever zijn.”

‘Het is niet dat ze vrij krijgen’

“De leerlingen moeten de lessen die ze missen wél op een ander moment inhalen, dus het is niet dat ze vrij krijgen”, legt de coördinator van het project uit. Maar deelnemer Daan Vossers ziet daar het probleem niet van in, “Ik vind techniek heel leuk, en de drie uurtjes dat we hier zijn zijn wel lang maar ook heel leuk.” De leerlingen bewegen tijdens het bouwen soepel om elkaar heen, waarbij iedereen lijkt te weten wat hij doet. “We werken heel georganiseerd, en maken altijd een planning voor de volgende week zodat ze weten wat voor spullen er nodig zijn”, legt Dijkhof uit.

‘Rare blikken’

“Ik vind het heel leuk om hier op de HAN te lopen, want normaal kom je hier nooit”, vertelt Vossers. Het geeft volgens Dijkhof soms wel wat rare blikken als de jonge leerlingen over de campus heen lopen. “Maar ze worden ook heel goed door iedereen geholpen en ze weten hun weg in het gebouw goed te vinden.”De leerlingen hebben nog even de tijd om de laatste puntjes op de i te zetten voordat de race begint. De wedstrijden vinden in mei en juni plaats in Den Helder, Urk en Meppel.

Bron: RTV Connect