Update van het HAN Solarboatteam uit Monaco – vrijdag

Het HAN Solarboat Team heeft vandaag hun technische vaardigheden en veerkracht laten zien tijdens de Monaco Solar & Energy Boat Challenge. Ondanks een sterke oostenwind en flinke golven, slaagde het team erin om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden en hun prestaties te optimaliseren.

Ochtendbriefing en voorbereidingen

De dag begon met een spannende pilotbriefing om 9.00 uur, waar de sterke oostenwind en ruwe zee een belangrijk onderwerp van discussie waren. Na inspraak van alle teammanagers werd besloten om het programma niet te wijzigen, maar de start van de endurance-race uit te stellen tot later in de middag, met een harde eindtijd om 18.00 uur. Dit betekende dat een start later dan 14.00 uur zou resulteren in een ingekorte race.

Strategie en voorbereidingen

Na de briefing bespraken piloot Mitchel, samen met Yosri en Jurian, de mogelijke strategieën voor de endurance. Aangezien een goede strategie net zo cruciaal is als een goede boot, besloten ze in eerste instantie om conservatief te varen, met oog voor de veiligheid van zowel de piloot als de boot.

In de loop van de ochtend werd de boot in het water gelegd en na een proefrondje door de haven aangemeerd bij de paddock. Terwijl ze wachtten op het startsein, werden Leonie en Harm gefilmd voor de aftermovie van de Monaco Energy Boat Challenge. Tegelijkertijd namen René en Joris boeiende video’s op over hun bijdragen aan de boot voor de insta take over van de HAN.

De race

Uiteindelijk kwam het verlossende bericht dat de endurance-race om 15.15 uur zou starten. Het team paste hun strategie aan op de inmiddels kalmere zee, met als doel hogere snelheden te behalen met tussentijdse oplaadmomenten.

De eerste drie rondes verliepen perfect volgens plan, maar daarna stuitten ze op een onverwacht probleem in het elektrische systeem van de boot. Na overleg met hun leverancier in Duitsland en student Hugo, die het team op afstand ondersteunde, werd een korte pitstop ingepland voor een software-update. Hoewel deze pitstop succesvol was, bleek het probleem niet volledig opgelost, waardoor de boot minder hard kon varen en niet meer kon foilen.

Aanpassingen en doorzettingsvermogen

Ondanks deze tegenslagen, paste het team hun strategie opnieuw aan om het maximale uit de resterende tijd te halen. Harm hield ondertussen nauwkeurig alle boten in de gaten en noteerde de gevaren rondes met een geheime codering, zodat andere teams de scores niet konden afkijken.

Eindresultaat en toekomstplannen

De endurance was moeilijk te volgen vanaf de pier, maar met behulp van verrekijkers en een telelens kon het team de voortgang van de andere boten volgen. Uiteindelijk ging Sunflare er met de eerste plek vandoor, met een indrukwekkend aantal rondes.

De race om de tweede plek was spannend en werd uitgevochten tussen het HAN Solarboat Team, AGH Solar Boat uit Polen en Técnico Solar Boat uit Portugal. Uiteindelijk behaalden we een 4e plaats.

Vanavond werkt het team hard om de boot weer optimaal in orde te krijgen voor de races van morgen, waar de slalom en de championship race op het programma staan. Met hun vastberadenheid en technische expertise zijn ze vastbesloten om opnieuw te excelleren. Bekijk hier op de website de tijdsplanning en de link om live de races te volgen. Alle races worden namelijk live gestreamd en zijn goed te volgen via YouTube. Moedigen jullie ons dan aan?

Zonnige groetjes uit Monaco!