Vlieggewichtje uit Doetinchem achter stuur HAN Solarboat

Hij is het vlieggewichtje van de club, en daarom bestuurt Klaasjan Wagenaar (21) uit Doetinchem aankomende week de solarboot van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en het Doetinchemse bedrijf Qconcepts tijdens de Monaco Energy Boat Challenge.
Wagenaar is een paar dagen voor vertrek al best een beetje nerveus. Natuurlijk heeft hij veel geoefend met de boot die op zonne-energie vaart. ,,Maar dat was op de Oude IJssel. De zee bij Monaco is toch iets anders”, zegt Wagenaar.

Volle accu

Zondag vertrekt hij met een club van nog vijf anderen naar Monaco. Daar neemt het team het op tegen teams uit meerdere landen. Vier uur lang moet de boot kunnen blijven varen op zonne-energie. ,,We mogen allemaal starten met een volle accu, maar hoe je daarna de energie gaat verdelen, bepaalt of je wint”, zegt Wagenaar.

Als piloot kan hij sturen, schakelen, maar ook de knoppen bedienen die ervoor zorgen dat de boot omhoog komt en als het ware gaat vliegen. ,,Je hebt dan minder weerstand van het water, en dus heb je ook minder energie nodig. Maar voordat ik vlieg, moet ik wel weer energie gebruiken. Dus ik moet op zoek naar de balans.”

Max Verstappen

Dat doet hij niet alleen. Langs de kant staat het team en daarmee heeft hij telefooncontact. De teamleden geven aanwijzingen, vertellen hoeveel hij nog kan gebruiken aan energie, en wat hij moet doen. Zoals Max Verstappen wordt aangestuurd in de Formule 1, zo wordt Wagenaar ook gecoacht. Zelf wordt hij een beetje verlegen van die vergelijking. ,,Ik doe mijn best om het podium te bereiken.”

In de loods van medeontwikkelaar IIME/QConcepts aan de Fabriekstraat in Doetinchem legt het team nu nog de laatste hand aan de solarboot. Er zijn nog een paar aanpassingen nodig.

Creatieve oplossingen

Zo draaide de oude aandrijving dinsdag tijdens een testvaart stuk. Hals over kop moest het team op zoek naar een schroef voor de nieuwe aandrijving. Teammanager Leonie Dijkhof (30) benaderde technische bedrijven in de regio. K3D uit Terborg hielp haar uit de brand. ,,We hebben veel contacten hier in de regio. Daardoor kunnen we heel gemakkelijk heel snel schakelen als er iets is.”

Volgens Dijkhof is juist dat ook het mooie van de race. ,,Je wordt er heel creatief van. Vorig jaar liep er telkens iets in de pomp. Dat hebben we opgelost met een panty. Die werd een soort filter”, zegt ze lachend.

Waardevol

De concurrentie in Monaco zal moordend zijn, verwachten de teamleden. Ze kijken met extra aandacht naar het team uit Drachten en Twente. Zelf hopen ze op een podiumplaats. ,,Maar er kan van alles gebeuren. De omstandigheden zijn vaak ruig”, zegt Dijkhof.

Wagenaar wil ook graag winnen, maar de weg ernaartoe vindt hij net zo belangrijk. ,,De boot zit bomvol innovatie. Dat is heel waardevol voor de toekomst van de zonnepanelen, maar we leren ook veel over energieverbruik.”

Bron: Gelderlander