Achterhoekse Solarboat wil hoge ogen gooien in Vorstendom Monaco

Het HAN Solarboat team oefent er deze week lustig op los op en naast de Oude IJssel in Doetinchem. Het team doet volgende week mee aan de tiende editie van de internationale Energy Boat Challenge van de Yacht Club de Monaco en hoopt hoge ogen te gooien met het Achterhoekse ontwerp.


“Met de wedstrijd willen ze laten zien wat je met duurzaamheid allemaal kan bereiken”, zegt Leonie Dijkhof, teamleider van de HAN Solarboat, over de reden dat de race wordt georganiseerd. Elk jaar mag een nieuwe groep studenten aan de slag met de boot van de Hogeschool, die in samenwerking met het bedrijf Qconcepts tot stand komt. De nieuwe piloot is Klaasjan Wagenaar uit Doetinchem, die uitlegt hoe zijn team het heeft aangepakt: “We hebben ons voorbereid door bezig te zijn met een nieuw aandrijving. We hebben het koelsysteem en de app verbeterd. En we zijn uiteraard heel veel aan het testvaren.” Dijkhof vult aan: “We zijn bijna klaar, maar we zijn nog bezig met een nieuw schroefontwerp, dus we hebben nog wel een soort deadlinestress.”
De technologie is belangrijk, maar ook de kwaliteiten van de stuurman. Het team doet mee aan drie onderdelen, een sprintwedstrijd, een endurance-race van vier uur lang en een slalomrace. Twee jaar geleden werd het HAN Solarboat-team derde, ook dit jaar hopen de leden op een podiumplek. Zondag reist het team af naar het Vorstendom, waar de races na enkele testdagen starten. “We weten nu al dat dingen kapot gaan en dat het een uitdaging wordt”, zegt Dijkhof. “Maar als we het maximale eruit hebben gehaald, zijn we happy.” Piloot Wagenaar: “We gaan ons best doen, zeker!”
Foto en tekst: REGIO8