Tweede plaats voor HAN Solarboat in Monaco!

Het HAN Solarboatteam van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Doetinchemse bedrijf Qconcepts heeft afgelopen week een opmerkelijke prestatie geleverd tijdens de Energy Boat Challenge in Monaco. Met hun innovatieve solarboot wisten ze de tweede plaats te veroveren in zowel de Endurance, Slalom als Championship race. Hiermee behaalden ze tevens de tweede plaats in het algemene klassement tijdens de tiende editie van deze prestigieuze solarboatrace.

Endurance race

Het HAN Solarboatteam maakte een belangrijke stap richting het eindresultaat door een goede prestatie neer te zetten tijdens de dubbel tellende endurance race, waarin ze als tweede eindigden. Dankzij grondige testsessies op het water eerder die week, konden teamgenoten Jurian Rademaker en Martijn Groot Jebbink van Qconcepts een doordachte strategie bedenken, die uitstekend bleek te werken.

Kleine verschillen

Bij de Slalomrace was het verschil met de regerend wereldkampioen, tevens de uiteindelijke winnaar, slechts 0,78 seconden. Tijdens het laatste onderdeel, de Championship race, toonde piloot Klaasjan Wagenaar zijn ongeëvenaarde racevaardigheden. De boot gleed over de hydrofoils door het parcours, waarmee ze Solar Boat Twente wisten te verslaan. Bovendien behaalden ze zelfs een overwinning in een van de best-of-three races tegen de uiteindelijke winnaar, Sunflare uit Drachten.

Nederlands podium

Dat alles leverde de Yacht Club de Monaco een volledig Nederlands podium op. Met een derde plek voor de Solar Boat Twente, een tweede plaats voor de HAN Solarboat en Sunflare als winnaar.

Samenwerking

Het HAN Solarboatteam is een succesvolle samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het bedrijf Qconcepts Design & Engineering uit Doetinchem. Jaarlijks bundelen zij hun krachten om een nog snellere boot op zonne-energie te ontwikkelen. De race in Monaco vormt het ultieme testmoment voor het team, waar ze hun technologische innovaties en racevaardigheden in de praktijk kunnen brengen.